Ergonomicentrum

Att ha en god arbetsställning vid kontorsarbete är väldigt viktigt för att undvika skador och överansträngningar. För att veta hur du ska sitta på rätt sätt kan du få hjälp av en ergonom.


Vad gör en ergonom?

Ergonomer är arbetsterapeuter och sjukgymnaster som specialistutbildat sig till att hjälpa personer med rätt arbetsställningar. De arbetar ofta för företagshälsovården och kan komma till arbetsplatsen för att se över arbetsmiljön och arbetsställningar hos de anställda:

Kontorsstol som är anpassad

Stolen du sitter på är avgörande för om du har en god arbetsställning eller inte. Sitter du hela dagarna och jobbar framför en dator finns det en stor risk att du får förslitningsskador. Men sitter du rätt kan du undvika detta.

För att sitta rätt ska ryggen och nacken vara raka och i svanken bör du ha extra stöd. Du ska ha båda fötterna i golvet och knäna ska vara 90 grader. Dessutom ska axlarna vara avslappnade när du sitter vid ditt skrivbord.

Datorskärmen ska stå rakt framför dig och du bör ha den övre kanten på skärmen i ögonhöjd.

Höj- och sänkbart bord

Förutom att ha en bra kontorsstol är det viktigt att du har ett skrivbord som går att höja och sänka. På så sätt kan du få en 90-gradig vinkel i armarna som gör att du kan slappna av i axlarna. Med ett höj- och sänkbart bord kan du dessutom arbeta framför datorn ståendes.

Ställ dig upp

Har du ett höj- och sänkbart bord kan du en jämna mellanrum ställa dig upp när du jobbar. Att sitta stilla allt för länge, ungefär tre timmar i sträck, är inte nyttigt för kroppen. Det är den muskulära inaktiviteten som är farlig. Det spelar ingen roll om du tränar en timme på lunchen eller efter jobbet varje dag om du ändå sitter hela dagarna på jobbet och sedan går hem och sätter dig i soffan.

Tycker du inte om att stå och arbeta ska du i alla fall tänka på at resa på dig flera gånger per dag. Gå och hämta kaffe, gå på toaletten, sträck på dig eller ta bara en liten promenad på kontoret. Det kan göra stor skillnad mot att sitta ner en hel arbetsdag.

Massagestol

En massagestol kan hjälpa till med att minska förslitningsskador och överbelastade muskler. Många företag köper eller hyr en massagestol för att de anställda ska slippa värk i rygg, axlar, nacke och huvud.

När vi får massage utsöndras ett hormon i kroppen som kallas för oxytocin. Det kallas även för lugn-och-ro-hormonet. Detta kan göra att stressen minskar, koncentrationsförmågan ökar och immunförsvaret stärks.

Här kan du läsa mer om massagestolar och hur det går till om du vill hyra en till exempelvis ditt företag.